Tidsforbrug:

15-60min

Deltagerantal:

Mindst to personer, men virker også godt i teams

Materialer:

Printet Persona-/bruger-ark
notepapir

Kreditering:

Brian Frandsen

Download:

Vil du høre mere om Speed-date dine brugere og lav samtidig personaer?

Vil du høre mere om Speed-date dine brugere og lav samtidig personaer?

Når vi arbejder på at udvikle nye produkter eller services, har vi som regel gode intentioner om at inddrage brugerne tidligt til at informere og validere vores antagelser, ideer og forslag. Det er dog ofte ikke muligt på grund af begrænsninger som budgetter, tid eller andre ressourcer. Men det betyder ikke, at man bliver nød til at droppe principperne om brugercentreret design – man skal bare finde ind til sin indre rollespiller og trække indsigter ud fra ens erfaringer med brugeren.

Dette værktøj hjælper dig med at organisere viden om din bruger, og i processen skaber det personas, som du kan anvende gennem hele din videre proces. En persona er en fiktiv person, der repræsenterer din bruger eller målgruppe. Personaen defineres med så mange detaljer som muligt, hvilket gør det nemt for alle i teamet at forestille sig, hvordan denne fiktive person ville reagere, hvis de blev præsenteret for ideer, perspektiver eller spørgsmål, der opstår under innovationsprocessen. På den måde kan personaer bruges, når feedback fra virkelige brugere ikke er tilgængelig, og de fungerer som en daglig reference, når der diskuteres beslutninger, der skal træffes. Oftest vil du have flere forskellige personas til at repræsentere din samlede brugergruppe.

Sådan bruger du værktøjet:

 1. Definér din målgruppe og scope. Diskuterer i jeres team, hvem der er jeres målgruppe. Beslut jer for nogle generelle karakteristika og bestem derefter de vigtigste spørgsmål eller temaer I gerne vil afdække hos brugeren. Er det, hvad der motiverer dem til at gøre visse ting? Er det, hvad der holder dem tilbage? Er det relateret til deres drømme, frygt eller overbevisninger? Eller er det en praktisk nysgerrighed på,hvordan de navigerer en normal dag i deres liv? Alt kan være relevant her, men husk at holde en åben tilgang og definer jeres spørgsmål bredt for at lære så meget som muligt om jeres bruger. Beslut jer for 1-3 spørgsmål eller temaer.
 2. Tildel roller. En skal spille brugeren, og en skal være interviewer (eller date, hvis vi holder fast i dating-metaforen ;)). Personen der spiller brugeren begynder med at udfylde de tre øverste felter på brugerprofil-/personaarket. Intervieweren/daten forbereder, hvordan de vil tilgå interviewet/daten på en måde, der vil give så meget information som muligt relateret til jeres spørgsmål eller temaer. Hvis det giver mening, kan interviewer/daten bruge neurologisk kortlægningsskema til notetagning, et tomt stykke papir eller post-it-notes. Sørg for at skrive jeres indsigter ned en efter en, så andre nemt kan skelne og læse dem.
 3. Nu begynder daten eller interviewet. Personen, der spiller brugeren, bygger karakteren undervejs og besvarer spørgsmålene på jeres bruger-/persona-ark under samtalen. Intervieweren/daten sigter mod at indsamle information relateret til temaet eller spørgsmålene om brugeren. Forsøg at forblive i rollen og have det sjovt med at udforske, hvem denne bruger er. Sæt et ur og fortsæt samtalen, indtil tiden er udløbet, eller indtil I føler, at I ikke kan få mere information på denne måde (men hold det til maksimalt 10-15 minutter).

Hvis I er en gruppe på mere end to personer, der arbejder med den samme udfordring, så indsnævr først jeres målg

ruppe og primære spørgsmål/temaer sammen. Derefter del jer op i par og fortsæt med øvelsens trin. For at tilføje lidt mere dynamik kan I implementere speed dating-princippet med rotation, så interviewer/daten roterer til næste bruger hvert femte minut, hvilket gør det mere dynamisk og giver hver interviewer/dato en fornemmelse af forskellige repræsentanter for den samme målgruppe.

Øvelsen er en hurtig metode til at generere et udvalg af skitser for forskellige personas inden for din målgruppe. Senere kan I udbygge dem med endnu flere detaljer eller beholde dem, som de er.

Ekstra downloads:

 

Eksempler i brug:

Andre værktøjer og metoder:

 • En ting fra fremtiden – En spekulativ opvarmningsøvelse

  Rejs ud i fremtiden for at udfordre dine antagelser og din indre kritiske stemme, med denne lille sjove fremtidsøvelse.

  En ting fra fremtiden – En spekulativ opvarmningsøvelse

 • 5 Trins Storyboard
  – Historiefortælling som prototype

  Test, test, test.. Du kan aldrig teste dine ideer for tidligt eller for ofte. 5 Trins Storyboardet er en hurtig måde at kommunikere din ide og få feedback.

  5 Trins Storyboard
  – Historiefortælling som prototype

 • Giv din ide form – Præ-konceptet

  Lav præ-koncepter for dine tidlige ideer, så du bedre kan vurdere, hvad der vil virke og hvad der skal arbejdes videre på

  Giv din ide form – Præ-konceptet

 • Ide Sudoku – Få ideer og på en nemmere og sjovere måde

  Idé Sudokuen hjælper dig med at strukturere din brainstorm og guider dig til hurtigere at generere en større pulje af mere kreative idéer at vælge imellem.

  Ide Sudoku – Få ideer og på en nemmere og sjovere måde