Tidsforbrug:

20-30min

Deltagerantal:

I en gruppe eller teams

Materialer:

Et printet worksheet for hver deltager (A4) og kort eller ord for hver kategori

Kreditering:

Download:

Vil du høre mere om En ting fra fremtiden – En spekulativ opvarmningsøvelse?

Vil du høre mere om En ting fra fremtiden – En spekulativ opvarmningsøvelse?

Når man ønsker at fremme kreativiteten, fungerer det rigtig godt at bruge fremtiden som en spekulativ ramme. Det eneste, vi med sikkerhed ved om fremtiden, er, at vi ikke ved noget om den. At tænke os langt ud i en fremtid, vi intet ved om, sætter sindet frit til bedre at forestille sig at tingene kan være radikalt anderledes.

Dette lille værktøj giver dig en række tilfældige kriterier for et objekt, som du skal forestille dig eksisterer i fremtiden. Det fungerer som en god opvarmningsøvelse i kreative workshops, fordi det bringer deltagerne i en legende stemning og hjælper dem med at slippe deres indre kritiske stemme. Desuden viser resultatet af øvelsen, at selv de skøreste idéer indeholder værdifulde tanker eller referencer. Det er en øvelse, der passer perfekt lige inden man går ind i en traditionel idégenereringsproces.

Metoden blev oprindeligt udviklet og designet af Stuart Candy, der er en af de helt store internationale stjerner inden for spekulativ design og fremtidstænkning. Den version af værktøjet, du finder her, er blevet lettere tilpasset for bedre at passe ind i den nordiske og europæiske kontekst, men rammerne for metoden og værktøjet er helt Stuart’s.

Sådan bruger du værktøjet/øvelsen

  1. Giv alle deltagere et worksheet og et tilfældigt ord fra hver af de tre kategorier (fremtid, terræn og ting). Du kan også bede hver deltager om at vælge et tilfældigt kort fra hver bunke. Det vigtige her er, at de føler, at det er helt tilfældigt, hvilken kombination af ord de modtager.
  2. Bed deltagerne om at placere kortene øverst på worksheetet eller skrive ordene direkte på arket.
  3. Bed dem nu om at ‘designe’ en ting, der falder inden for kategorierne af ordene/kortene, ved at tegne det nederst på worksheetet. Det er vigtigt, at du holder tempoet oppe og ikke giver dem for meget tid til denne øvelse. Giv dem 5-10 minutter til at lave designet, det burde være nok.
  4. Bed alle om at præsentere deres ting for gruppen på en måde, som en dokumentarist fra fremtiden ville gøre det.
  5. Øvelsen kan også bruges mere målrettet til at fokusere deltagerne på et tema, en udfordring eller et arbejdsområde ved at definere en af de tre kriterier på forhånd. For eksempel, hvis de skulle designe en ny billetkøbstjeneste, kunne du fra starten definere, at ‘ting’-kriteriet/ordet skulle være ‘billetkøbstjeneste’ for alle deltagere, mens de to andre kriterier er tilfældige.
    På denne måde viser du deltagerne, at selvom de tror, de ved alt, der er at vide om noget, de arbejder på hver dag, kan et par uventede og tilfældige kriterier ændre spillefeltet fuldstændigt og give plads til mange nye idéer og perspektiver.

Download materialet i separate filer:

 

Andre værktøjer og metoder:

  • Speed-date dine brugere og lav samtidig personaer

    Når du ikke kan tale direkte med din bruger, så inviter dem i stedet på en fantasi-date.

    Speed-date dine brugere og lav samtidig personaer

  • 5 Trins Storyboard
    – Historiefortælling som prototype

    Test, test, test.. Du kan aldrig teste dine ideer for tidligt eller for ofte. 5 Trins Storyboardet er en hurtig måde at kommunikere din ide og få feedback.

    5 Trins Storyboard
    – Historiefortælling som prototype

  • Giv din ide form – Præ-konceptet

    Lav præ-koncepter for dine tidlige ideer, så du bedre kan vurdere, hvad der vil virke og hvad der skal arbejdes videre på

    Giv din ide form – Præ-konceptet

  • Ide Sudoku – Få ideer og på en nemmere og sjovere måde

    Idé Sudokuen hjælper dig med at strukturere din brainstorm og guider dig til hurtigere at generere en større pulje af mere kreative idéer at vælge imellem.

    Ide Sudoku – Få ideer og på en nemmere og sjovere måde