Tidsforbrug:
30-90min
Deltagerantal:
Den kan godt laves alene, men den virker bedst, hvis en faciliterer den anden. Den kan også bruges i grupper eller teams, men det kan godt kræve lidt mere tid og en smule tilpasning
Materialer:
Udprintet værktøj (A3 eller større)
postits
Kreditering:
Brian Frandsen
Download:
Vil du høre mere om Forandringens firkløver –
5-trins coaching?
Dette værktøj bygger på mennesketsindets evige vekselvirkning mellem det bevidste og det ubevidste og mellem det reflekterende og det handlende. I det daglige opdager vi ikke, at vi bevæger os i disse vekselvirkninger, når vi træffer beslutninger. Men når vi oplever en uhensigtsmæssig tilstand eller situation i vores liv, som vi gerne vil ændre, bliver vi pludselig opmærksomme på, hvor lidt vi egentlig selv har styringen – hvad vi gør, hvordan vi tænker, og hvad der ligger til grund for, at vi reagerer og handler på de måder vi nu engang gør i det daglige.
Dette værktøj kan bruges til at hjælpe dig selv med at stille de rigtige spørgsmål til at ændre adfærd eller tænkning eller bruges i en coaching-, mentor- eller sparringssituation med et andet menneske.
Forstå modellen
Modellen består af to twistede loops, der ligger ovenpå hinanden. Den lodrette akse repræsenterer vekselvirkningen mellem det bevidste og det ubevidste. Loopet repræsenterer at meget af det, vi oplever bevidst, lagres i det ubevidste (underbevidstheden), men også at, det der er os ubevidst, kan blive os bevidst, hvis vi arbejder med det.
Den vandrette akse udgør vekselvirkningen mellem refleksion og handling, hvor loopet repræsenterer, hvordan refleksion kan påvirke vores handlinger, men også hvordan handling skaber refleksion og læring.
I krydsene imellem de to akser opstår der fire rum, hvor vores ressourcer til at navigere i verden findes. Disse ressourcer kan hjælpe os med at skabe forudsætninger for, at det vi drømmer om eller den ønskede tilstand kan nås – at den forandring, vi længes efter sker.
Hvordan bruges værktøjet
- Identificer, hvad der er problemet med den nuværende tilstand, og hvad den ønskede tilstand består i.
Spørg nysgerrigt ind til, hvad problemet eller udfordringen er. Jo mere specifikt og konkret problemet ved den nuværende tilstand beskrives, jo bedre. Undersøg derefter, hvad den ønskede tilstand kunne være. Er det en følelse, der er anderledes, en adfærd, en situation eller noget helt andet? Hvis enten problemet eller den ønskede tilstand står lidt uklart, er det ok bare at skrive de umiddelbare tanker ned, og gå videre. Under samtalen, kan du løbende føje til både problemet og den ønskede tilstand, når indsigterne indfinder sig. - Download tanker om udfordringen.
Inviter til at tømme hovedet for alle de tanker, refleksioner og overvejelser, der er forbundet med udfordringen og den nuværende situation. Hold, så vidt muligt, tankerne til den specifikke udfordring, og spørg om nødvendigt, hvordan det, der tænkes og tales om, relaterer sig til udfordringen. Skriv løbende ned i feltet ‘analyser og tanker’ (evt. med postits, så der kan stå meget, og I kan flytte rundt på sedlerne løbende). - Afdæk de ubevidste adfærdsprogrammer.
Langt størstedelen af vores adfærd styres af en række ubevidste programmer (også kaldet strategier), der lader os udføre komplekse serier af forskellige handlinger uden at lægge mærke til det. Som f.eks., når jeg sidder og skriver her, bruger jeg en hel masse forskellige bevægelser og handlinger uden at tænke over hvorfor eller hvordan. Dette trin i værktøjet handler om at gå så langt ned i detaljen omkring en situation, hvor udfordringen opstår. Afdæk trin for trin, hvad du gør i situationen. Helt ned til de mindste detaljer, for at forstå, hvad der er på spil. Spørg hele tiden, hvad der sker imellem de trin, du kortlægger. Brug post-its til at skabe forløbet, så du hele tiden kan sætte et nyt trin ind imellem to eksisterende trin. Hvis du faciliterer samtalen, så bed den du hjælper om at lukke øjnene og forestil sig situtationen set igennem sine egne øjne. Hvis det er svært for hende at gå frem og tilbage i oplevelsen, zoome ind og ud, så giv vedkommende en ‘imaginær’ fjernbetjening, hvor hun kan spole langsomt frem og tilbage, sætte på pause, zoome ind osv. Når hele forløbet er afdækket i så rig en detaljegrad som muligt, så stil spørgsmålet, “hvilken del af denne serie af handlinger skal ændres, for at situationen bliver som du gerne vil have den?” Skriv svarene ned i boksen ‘Programmer’. - Kortlægge ressourcerne til at ændre det, der skal ændres.
Start med at spørge: “Hvad har du brug for at kunne, for at ændre (sig det I lige har kortlagt) og komme i den ønskede tilstand (nævn også gerne hvad den er)?” Skriv svarene ned i boksen ‘Årsager og hukommelse’, og spørg for hvert svar om hun kender denne evne/ressource fra andre situationer i hendes liv. Hvis ikke, så spørg, hvad der skal til for at hun kan komme til at have den evne/ressource. Når alle de evner/ressourcer der skal til, er kortlagt, så bed den du hjælper om at lukke øjnene og forestil sig, hvem hun er, når hun kan (oprems alle de ting hun har nævnt, evt. med reference til, hvor hun kender det fra i sit liv). Bed hende gennemleve situtationen igen, men nu hvor hun ændrer det, der skal ændres, for at situationen kan opleves anderledes. Lad hende fortælle, hvordan hun oplever situationen nu. Hvis der her opstår nye ting, i ‘programmet’ som skal ændres, for at nå den ønskede tilstand, så spørg igen, hvad hun skal kunne for at ændre situationen, hvor hun kender den evne fra, og prøv igen. - Gør forandringen bevidst og læg en strategi.
Det sidste trin er, at beskrive, hvad der nu skal til, for at ændre udfordringen i fremtiden. Dette bliver ofte en form for opsamling (bevidstliggørelse) af det, der lige er blevet afdækket fra underbevidstheden. Det må dog gerne formuleres som aftaler eller konkrete handlinger, der skal gøres for at fastholde forandringen.